Adózási alapfogalmak > Adó - adózás 2015

Tartalom:

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Adózási alapfogalmak > 11 weboldal. Kategória leírása: Adó: adózás, adózási alapfogalmak. Minden amit tudnunk kell a témakörben.

ado.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Az adózás története
Az adózás története
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_ad%C3%B3z%C3%A1s_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Az adózási rendszer az ókori Keleten fejlődött ki. Feljegyzések bizonyítják, hogy az i. e. 3. évezredben Egyiptomban már létezett egy „aratási adó”, a Níluson pedig vámot vetettek ki. A mezopotámiai templomgazdaságokban adózni kellett az állattartás és a halászat után. Az Asszír és a Perzsa Birodalom pénzügyi szükségleteit a legyőzött és meghódított népekre kivetett adókból fedezte...

Az adózás története
Szja
Szja
http://www.penzugysziget.hu/ado/szemelyi-jovedelemado.html

Az Szja (Személyi jövedelemadó) célja, hogy a magánszemélyek hozzájáruljanak a közterhekhez, valamint az adóbevételek biztosítása az állami és az önkormányzati költségvetés számára.

Szja
Adó - Wikipédia
Adó - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ad%C3%B3

Az adó magán- vagy jogi személyek által felettes hatalomnak kötelezően fizetett rendszeres (esetenként rendkívüli) anyagi – leginkább pénzbeli – juttatás. Korunkban a „felettes hatalom” szerepét az állam vagy az önkormányzatok, illetve ezek szervei töltik be. Ezen szervek az adókon kívül más kötelező juttatásokban is részesülnek; az adókat ezektől (például a járulékoktól és az illetékektől) az különbözteti meg, hogy az adófizetőknek befizetésükért cserébe nincs joguk ellenszolgáltatást kérni. Az adózás kötelező jellegét napjainkban törvények biztosítják.

Adó - Wikipédia
Társasági adó
Társasági adó
http://www.penzugysziget.hu/ado/tarsasagi-ado.html

A társasági adó , olyan jövedelemadó, amelyet a tevékenységből származó jövedelem alapján az a belföldi és külföldi illetőségű személy fizet, aki jövedelem és vagyonszerzésre irányuló, vagy ezt eredményező gazdasági tevékenységet folytat.

Társasági adó
Adórendszer
Adórendszer
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ad%C3%B3rendszer

Az adórendszer közgazdasági és jogi fogalom is. Közgazdasági szempontból az állami költségvetés bevétele, melynek befizetése kötelező, de az állam közvetlen ellenszolgáltatást nem nyújt az adófizetők részére. A közvetett szolgáltatás a költségvetésen keresztül és más jogviszonyokban jelentkezik, ezek azonban az adójogviszonytól függetlenek. Az adóztatás fontos osztálypolitikai célt is szolgál a polgári államokban a főleg a lakosságot terhelő vagyon-, és fogyasztási adók a költségvetés bevételi oldalának megalapozói és az államapparátus eltartására szolgálnak. Az adórendszer azoknak az adónemeknek az összessége, amelyeket egy adott államban együtt alkalmaznak.

Adórendszer
Áfa
Áfa
http://www.penzugysziget.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=831 ...

Általános forgalmi adó: Az Áfa olyan többfázisú, nettó típusú adó, melyet a termelés és a forgalmazás minden szakaszában a hozzáadottérték után meg kell fizetni, de az adóterhet a termék vagy szolgáltatás végső felhasználója viseli.

Áfa
Helyi adók - Pénzügy Sziget
Helyi adók - Pénzügy Sziget
http://www.penzugysziget.hu/ado/helyi-adok.html

A helyi adó az az adó, amelyet az önkormányzat a törvényben kapott felhatalmazás alapján, az illetékességi területen szedhet. Helyi adó megállapítása az önkormányzat feladata.

Helyi adók - Pénzügy Sziget
Társadalombiztosítás
Társadalombiztosítás
http://www.penzugysziget.hu/biztositas/tarsadalombiztositas.html

A társadalombiztosítás finanszírozási formái. A társadalombiztosítás és a magánbiztosítás összehasonlítása. A tb törvény alkalmazásában használt fogalmak. Társadalombiztosítási jogviszony. Társadalombiztosítási ellátások...

Társadalombiztosítás
Államháztartás
Államháztartás
http://www.penzugysziget.hu/penzugy/allamhaztartas.html

Az államháztartás egyrészt gazdálkodási tevékenység, amely során az állam a bevételeit beszedi, a költségvetés összegyűjti és a társadalmi szükségletek kielégítésére felhasználja. Másrészt gazdálkodási rendszer, amelyben a társadalmi szükségletek kielégítése végbemegy.

Államháztartás
Amit az Ekho-ról tudni érdemes
Amit az Ekho-ról tudni érdemes
http://www.kalkulator.hu/?fejezet=5&wa=hk05&cid=19315

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról szóló törvényt 2005. november 7-én fogadta el a parlament, rendelkezéseit pedig 2006. január 1-jétől kell alkalmazni. A jelentősége, hogy azok a magánszemélyek, akik a törvényben felsorolt tevékenysége(ke)t folytatnak, jövőre lehetőséget kapnak arra, hogy adó- és járulékfizetési kötelezettségüket egyszerűsített formában teljesítsék.

Amit az Ekho-ról tudni érdemes
Illeték portál
Illeték portál
http://www.illetek.net/

Illetékekkel kapcsolatos információk közérthetően: ajéndékozási illetékről, vagyonszerzési illetékről, ingatlan illetékről.

Illeték portál
Oldal leírása
ado.wyw.hu: Az adó lehet egyszeri, vagy folyamatos kötelezettség, melyet törvények rögzítenek. Adózással foglalkozó weboldalak gyűjteménye, hogy segítsünk az eligazodásban. Adóhivatalok, NAV és hivatalos oldalak, adóbevallással, pénzügyekkel, könyveléssel kapcsolatos információk.
Gyűjteményünkben 349 válogatott adó, adózás témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 349 | Várakozó linkek: 10 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 12394